AKTUELNO

Avio-kompanija je nedavno završila projekat zamene čeličnih kočnica aviona sa kočnicama od ugljeničnih vlakana, ali postoji sumnja da su hidraulične linije možda bile nepravilno priključene tokom ovog održavanja!

Zamena kočionog sistema aviona i incident izletanja sa piste u februaru su povezani problemi, prema preliminarnom izveštaju američke Nacionalne komisije za bezbednost saobraćaja (NTSB).

Dana 10. februara 2024. godine, posle sletanja sletanja leta 1632 American Airlines (AA) između aerodroma Vašington Regan (DCA) i aerodroma Dalas Fort Vort (DFW), Boeing 737-800 je doživeo "anomaliju kočionog sistema".

Iako je avion, registrovan N991AN i star 15 godina, bezbedno sleteo na pistu 17L, priliko izlaska sa piste izleteo je sa betonske površine na travu. Na sreću, među 104 putnika i članova posade nije bilo povređenih.

Prema preliminarnim nalazima, avion je sleteo sa normalnom brzinom od 150 čvorova, ali je napustio pistu brzinom od 30 čvorova. Izveštaj sugeriše da su mogući problemi proizašli iz nedavnog održavanja kočnica aviona.

zamene čeličnih kočnicaugljeničnih vlakanahidraulične linije
Avion je bio u održavanju u Talsi, Oklahoma (TUL), od 1. do 7. februara, nakon čega je obavio 17 letova između 7. i 10. februara. Nakon incidenta, avion je ponovo poslat na servis 19. februara.

Tokom sletanja, automatski sistem kočenja je otkazao, što je primoralo pilote da se oslone na ručno kočenje i reversere potiska. Avion je ipak nastavio sa većom brzinom od očekivane, ali je na kraju zaustavljen unutar popločane zone izletanja sa piste. NTSB vodi istragu o ovom incidentu.