AKTUELNO

Carinici su 4. juna na ulazu prelaza Bogojevo, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja kolekcije vina koju je, kao deo prtljaga, preko granice pokušao da prenese jedan rumunski državljanin.

Foto: Foto: Uprava carina

Prekršaj je otkriven kada je na red za ulaznu kontrolu pristigao ''ford fokus'' rumunskih registarskih oznaka.

Upitan da li ima nešto da prijavi carinskoj kontroli, vozač, sredovečni rumunski državljanin, odgovorio je da nema ništa sem ličnog prtljaga.

Međutim, tokom detaljnog pregleda, na zadnjem sedištu su prekrivene garderobom pronađene dve gajbe sa ukupno 47 flaša raznih vina (29 flaša belog i 18 crnog vina).

Od ukupno otkrivene količine, 23 flaše belog vina na sebi nisu imale etiketu, niti proizvođačku deklaraciju, dok su se na preostale 24 flaše, nalazile etikete i deklaracije raznih italijanskih vinarija.

Foto: Foto: Uprava carina

Ovaj kolekcionar vina, kako se sam predstavio, je tvrdio da se radi o njegovoj ličnoj kolekciji, pa je počeo da viče i preti da će polupati flaše na licu mesta.

Do incidenta nije došlo, jer su mu carinici smireno objasnili da kolekcije pića ne mogu na taj način da se prenose preko granice i da putnici u ličnom prtljagu, prema važećim propisima kako u Srbiji tako i u EU, imaju pravo da prenesu dve flaše vina, koliko mu je i vraćeno.

Preostalih 45 flaša vina privremeno je zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

#Granica

#Vino