AKTUELNO

Epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da broj novozaraženih virusom korona u Srbiji stagnira, ali da je i dalje na visokom nivou, i upozorila da toplije vreme i boravak napolju, takođe, nose rizik od prenošenja infekcije.

Kisić je ponovo apelovala na građane da se vakcinišu dodajući da vakcine ne mogu da učine "čudo" ukoliko se ne poštuju sve mere prevencije.

Ni boravak napolju nije bez rizika

Na pitanje o eventualnom popuštanju mera sledeće sedmice, o čemu je izrazila nadu premijerka Ana Brnabić, Kisić kaže za Tanjug da bismo sve aktivnosti mogli da sprovodimo ukoliko se svako ponaša odgovorno i u skladu sa propisanim merama.

- Dolazi lepo vreme, što nam ide u prilog, ali nas je virus prošle godine demantovao i pokazao da može da opstane i da se širi i u takvim uslovima. Uželeli smo se boravka u baštama, ali ni takvo ponašanje nije bez potpunog rizika - rekla je ministarka Kisić.

Ako se na dnevnom redu ponovo nađe predlog da se ponovo dozvoli rad ugostiteljskih objekata, Kisić kaže da Krizni štab uvek razmatra najoptimalnije mere u određenom trenutku, ali da zdravlje mora da prevagne.

Vakcine ne mogu da učine čudo

Poručila je građanima da se strpe još malo kako bismo zaustavili epidemiju.

A to možemo, jer su nam dostupne vakcine, dodaje Kisić.

- Vakcine ne mogu da učine čudo, ukoliko mi svojim ponašanjem ne pomognemo da se spreči širenje virusa. To je suština bez obzira da li će mere biti ublažene ili pooštrene - navela je ona.

Vakcina mora da bude dostupna svima

Komentarišući predloge da se popuste mere za revakcinisane protiv virusa korona, Kisić kaže da pojedine zemlje to uvode, kao što je Izrael koji prednjači po broju vakcinisanih i revakcinisanih.

Da bi se takva mera uvela, a izbegla diskriminacija, Kisić kaže da je neophodno da vakcina bude dostupna i ponudjena svima.

- Ukoliko neko odbija imunizaciju u uslovima kada mu je vakcina dostupna, onda bi postojao osnov za uvođenje takve mere. Na primeru Izraela vidimo da je moguće, ali videćemo kako će se to dešavati u svetu. Sada ne treba da razmišljamo o izlascima na odredjena mesta, već da sprečimo da se virus umnožava - poručila je Kisić.

Napominje da to što dnevno imamo više od 5.000 novoobolelih nije ohrabrujuće, ali je opet bolje nego da broj raste, s obzirom na to da je sada dominantan britanski soj virusa koji se brže i lakše širi.

Upozorila je da mladi donose virus u porodicu i da je često reč o asimptomatskim slučajevima, tako da oni nisu svesni da šire za mnoge smrtonosan virus.

#epidemiolog

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

#vakcine