AKTUELNO

Dijagnostifikovanje dijabetesa na vreme može značajno da pomogne pacijentima.

Najčešća bolest modernog doba je upravo dijabets, a poslednjih nekoliko godina zabeležen je njen nagli rast. Kako ne biste čekali da bude kasno, obratite pažnju šta vam telo poručuje. Ukoliko primetite bilo šta od navedenog obratite se lekaru i proverite nivo šećera u krvi.

Iznenadan gubitak težine 

Iza naglog gubitka kilograma može da se krije nepravilan rad pankreasa, a upravo je on prvi znak koji ukazuje na dijabetes.

Osip

Okrugle crvene promene na koži su prvi znakovi koji ukazuju na razvoj dijabetesa. Poznata kao dijabetička dermopatija, ova pojava zahvata od 30 do 60 posto pacijenata sa dijagnozom dijabetesa.

Umor

Dijabetes remeti nivo šećera u krvi, što kao posledicu ima umor. Ukoliko se ne leči, cirkukulacija slabi, što znači da krv ne prenosi dovoljnu količinu kiseonika zbog čega je telo sve umornije. 

Zamagljen vid

Nagle promene vida, a naročito zamagljen vid su povezani sa razvojem dijabetesa.

Neuobičajena žeđ

Ako teško možete da utolite žeđ i konstantno imate potrebu za vodom to može da bude indikator da vam je nivo šećera na rizično visokom nivou. 

Natečene desni 

Visok nivo šećera se često manifestuje upalama u ustima, uzrokujući probleme od natečenih desni do njihovog povlačenja i krvarenja. 

#Zdravlje

'