AKTUELNO

Mionica je smeštena na samo svega sat vremena puta od Beograda, a svojim prirodnim lepotama, iz godine u godinu privlači veliki broj posetilaca.

Kroz Mionicu, dragulj kolubarskog okruga, protiče reka Ribnica koja se pruža od veličanstvenih ogranaka Maljena i Suvobora na severu, pa sve do desne obale reke Kolubare.

Osim bogate turističke ponude na okolnim planinama, u neposrednoj blizini se nalazi jedna od najpoznatijih vazdušnih banja Srbije - planina Divčibari.

Pored lekovitih banja, Banje Vrujci i Ribnice, svima su otovrena vrata rodne kuće Živojina Mišića i Spomenika prirode Ribnica, koji su zaštitni simboli ovog kraja.

Predivna mionička sela

Posebnu pažnu privlače mionička sela koja se izdvajaju po razvijenom seoskom turizmu.

Ona pripadaju šumadijskom tipu i po svom jedinstvenom izgledu izdvajaju se od drugih mesta. Krase ih bogata prirodna blaga, prostrani zeleni proplanci, potočići i izvori, bajkovite šume, šljivici, pašnjaci i ono što je najvažnije dobri, vredni i pošteni ljudi.

Mnoge poznate ličnosti iz naše bogate istorije vuku poreklo iz ovih krajeva.

Najpoznatija sela ovog živopisnog mesta su Struganik, Paštrić, Sanković, Rakari, Maljević, Komanice, Mušić, Tolić, Osečenica, Radović, Vrtiglav, Brežđe, Đurđevac, Popadić i mnoga druga.
Rodna kuća vojvode Živojina Mišića

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića, jednog od najznačajnijih vojnih povednika Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nalazi se u mioničkom selu Struganik. Zbog svoje istorijske vrednosti predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. 

#Mionica

#Odmor

#leto

#turizam putovanja

<
'