AKTUELNO

Samo jedna šaka badema dnevno je dovoljna da poboljšate zdravlje celog organizma.

Bademi su prepuni vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima. Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranjive grickalice prepune raznih zdravstvenih blagodeti.

Samo nekoliko njih dnevno može da nam pomogne u poboljšanu zdravlja srca, a pomažu u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Ako svaki dan jedete bademe, s njima unosite i ključne hranjive materije kao što su vitamin E, kalcijum, magnezijum i kalijum, kao i belančevine i vlakna.

Evo šta će se desiti organizmu ukoliko bademe uvrstite u ishranu:

1. Smanjiće se nivo holesterola

Bademi su poznati kao najdelotvorniji kada je reč o smanjenju lošeg holesterola. Ako vam je nivo holesterola već visok, pokušajte da povećate unos badema na 20-30 komada dnevno.

2. Kosa će biti sjajnija

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose i uopšteno jačaju kosu. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovečnost.

3. Smanjiće se rizik od bolesti srca

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i krvnih sudova.

4. Smanjiće se nastanak bora

Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena – belančevine odgovorne za tonus kože. Sadrži i vitamin E, antioksidans koji pomaže u borbi protiv znakova starenja.

5. Digestivni sistem će bolje raditi

Ljuskica badema sadrži probiotike potrebne za rast i razmnožavanje dobrih crevnih bakterija.

6. Poboljšava se moždana aktivnost

Budući da bademi sadrže vitamin E, to pomaže u poboljšanju pamćenja (ako se redovno konzumiraju). Ovi orašasti plodovi takođe usporavaju starenje mozga.

#Zdravlje