AKTUELNO

Stručnjaci za hranu otkrili su koje greške treba da izbegnete kada pripremate jaja.

Iako priprema jaja izgleda jednostavna, mnogi ljudi greše, a da nisu svesni, te im jelo ne ispadne kako su želeli.

Stoga je profesionalnih kuvara podelilo svoja znanja i savete o spremanju jaja na razne načine – i o najčešćim greškama.

„Bez obzira na to na koji način želite da pripremite jaja, ključno je baratati s pravom temperaturom, a to možete samo ako shvatate koji biste krajnji rezultat hteli postići“, rekao je Nik Korbe.

Čak i ako usred pečenja shvatite da je tiganj prevruć, uvek ga možete na kratko skloniti s vatre pa opet vratiti.

Jaja na oko

Foto: Pixabay.com

Najčešće greške: Preterano skuvano žumance, premalo obrađeno belance i prečesto mešanje jaja dok se peku.

Rešenje: Pržite jaja malo duže na niskoj temperaturi i po potrebi na kratko poklopite tiganj.

Kulinarski stručnjak sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto prži jaja na nižoj temperaturi da se belance ispeče, a žumance ostane tečno.

"Najpre pržite na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tiganju, čak i ako se jaja ne lepe za tiganj, jer će im to dati dodatni ukus. Razbijte jaja nad tiganjom i jednostavno ih pustite da se prže. Mnoge domaćice greše jer počnu da mešaju i i premeštaju s jedne strane na drugu.  Tako uništavaju jaja“, kaže Proto koji tako napravljena jaja najradije posoli ili pobiberi.

Kuvar kaže i kako mnogi dok pripremaju jaja na oko predugo na tiganju stave poklopac zbog čega se i žumance skuva, a ne bi trebao.

„Žumance bi trebalo da bude mekano. Stoga, ostavite da se prži dok belance ne bude gotovo, ne poklapajte što samo dodaje paru", objasnio je za Huff Post.

Kajgana

Foto: Pixabay.com

Greške: Prekuvavanje i pogrešan način mešanja

Rešenja: Sklonite jaja sa šporeta dok su još ‘vlažna’ a tokom prženja stalno mešajte velikim pokretima i okrećite.

„Upamtite, savršeno mekana kajgana se dobija na laganoj vatri, uz stalno mešanje i prevrtanje“, kaže Proto.

On dodaje da nikad ne treba da je pržite na jakoj vatri i da ne zaboravite mešati.

Takođe, preporučuje da pričekate da je kajgana gotova, a onda dodajte so.So će izvući vlagu iz jaja tokom procesa prženja, što će uništiti teksturu kajgane.

Tvrdo kuvana jaja

Greške: Pucanje jaja kad se stavljaju u lonac, prekuvavanje i nespretno guljenje.

Rešenja: Jaja odmah stavite u vruću vodu, a kad su gotova stavite ih odmah u ‘hladnu kupku’.

Foto: Pixabay.com

Pristupi se ovde poprilično razlikuju od jednog do drugog kuvara, ali svi su saglasni da bez obzira da li ih stavljate u hladnu ili u proključalu vodu, nakon kuvanja ih treba potopiti u jako hladnoj vodi kako bi se ljuska kod guljenja lako odvajala, bez pucanja.

Andrea Sloneker podelila je svoju isprobanu metodu:

„Sve što je potrebno jeste da pustite da voda proključa, smanjite vatru na lagano, ubacite jaja, a onda ih kuvajte 12-13 minuta, u zavisnosti od toga koliko ih imate u loncu – rekla je Sloneker.

Omlet

Greške: Prekuvavanje i dodavanje sirovih punjenja.

Rešenja: Omlet izvadite iz tiganja dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadev, npr. pečurke i luk.Iako se možete ‘izvući’ s komadom sira koji se topi u sredini, kuvari ističu da bilo kakvo punjenje koje želite dodati omletu da se još malo zajedno ispeče, treba biti pre toga do pola obrađeno.

Foto: Pixabay.com

Kao i obično s jajima, i kod omleta je prekuvavanje uobičajena zamka.

„Treba da prestanete da ih pečete dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što sklonite sa tiganja ona još ‘peći'“,  kaže Sloneker i dodaje kako joj je ‘zanimljivo da gotovo svi prepreku jaja na oko i omlet.

#Jaja