AKTUELNO

Cink i vitamin C- zašto su važni?

Nemoguće je u samo jednom tekstu navesti mnogobrojne i kompleksne uloge koje imaju cink i vitamin C. Ovog puta ćemo govoriti samo o njihovom značaju u borbi protiv infekcija.

Cink je važan mineral koji jača imuni sistem, tako što vrši aktivaciju enzima koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, dobar je antioksidans. Takođe, povećava aktivaciju limfocita koji su najodgovorniji za borbu protiv infekcije, a koji uništavaju viruse i pomažu u zaustavljanju prehlade, gripa i drugih virusnih i bakterijskih infekcija. Istraživanja su pokazala da se možemo za 40% brže oporaviti od prehlade kada uzimamo cink kao dodatak ishrani.

Vitamin C je dobro poznat u jačanju imuniteta, stvara B i T limfocite, aktivira makrofage zbog čega je snažan antivirusni (pokazao svoju efikasnost protiv virusa gripa, HIV-a, i drugih) i antibakterijski agens. O njegovom značaju u funkcionisanju imunog sistema govori podatak da kod pacijenata sa karcinomima postoji niža koncentracija ovog vitamina u leukocitima i plazmi. Vitamin C dokazano smanjuje težinu prehlade i skraćuje njeno trajanje. Jedan je od najsnažnijih antioksidanasa tj. učestvuje u eliminaciji slobodnih radikala.

Bol u grlu je najčešći simptom prehlade, a njegov uzrok su bakterijske i virusne infekcije. Cink i vitamin C su moćna kombinacija u borbi protiv prehlade i njenih simptoma. Šta nedostaje?

Foto: Promo/Abela Pharm

PropoMucil® pastile

PropoMucil® pastile su definitivno najbolja kombinacija sastojaka jer jedine deluju na uzrok upale i bola u grlu. PropoMucil® pastile sadrže:

• Prirodni N-acetilcistein- smanjuje stvaranje bakterijskih biofilmova koji su sposobni da se reprodukuju i izazovu infekcije, a često su otporni na antibiotike i imuni odgovor domaćina.

• Prečišćeni standardizovani propolis- deluje antimikrobno, antioksidativno i antiinflamatorno

• Prirodan vitamin C dobijen iz suvog ekstrakta ploda acerole

• Prirodan vitamin C dobijen iz suvog ekstrakta ploda acerole

Autor: M.M.