AKTUELNO

O problemu alopecije areate, zašto se javlja, kod koga i na koji način se može rešiti, u Novom jutru TV PINK, govorio je dermatolog, dr Predrag Poleksić.

Govoreći o problemu alopecije areate, doktor je rekao da je u putanju opadanje kose u pečatima, dodaje da pacijenti obično primete kružne pečate na delu glave blizu temena.

- Radi se o koncentričnim krugovima, pojedinačnim, obično je jedan ali može da ih bude i više. Ovo se obično povezuje sa nekim imunološkim stanjima, kao i endokrinološkim, pri poremećaju hormona - rekao je dr Poleksić.

Foto: Predrag Poleksić

Kako kaže, ne opada kosa tek tako.

- Ona može da pređe i u alopeciju universalis, ali i u alopeciju totalis kada opada sva kosa. Svakako je neka predikcija da se nešto dešava i hoće da se širi - rekao je doktor.

On je rekao, da ako čupnemo kosu sa strane i primetimo da opada, to je znak da i dalje ima tu tendenciju.

- Obično je u pitanju autoimuni proces, čiji je uzrok najčešće stres - rekao je doktor.

Kaže da, kada se pacijenti jave na vreme, da može uspešno da se reši.

Foto: Predrag Poleksić

- Treba da se smiri imuni sistem koji je napao folikul dlake, tako da se ne radi samo lokalno na kosi, već moraju da se uzimaju i određeni lekovi - rekao je on.

Govoreći o presađivanju kose, kaže da se daju preparati koji blokiraju određene hormone koji utiču na folikul. Dodaje da je sam proces malo neprijatan, ali da su ti pacijenti vrlo motivisani pa sve prevazilaze.

- Svaki folikul se posebno usađuje u kožu glave - rekao je doktor.

Autor: