AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je profesora Stojana Radenovića u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

- Dobili ste srebrnu medalju za posebne zasluge u nauci. Hoću da vam se zahvalim na velikom trudu i radu po tome što ste poroslavili našu zemlju u svetu – rekao je predsednik Vućić tokom susreta sa profesorom Radenovićem.

- Čini mi se da zbog naše nepažnje ste počeli da pišete za Saudijsku Arabiju. Pokušaćemo da vam obezbedimo uslove kakve vam svi nude – dodao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Hoću da vam se zahvalim i kažem da je pitanje vašeg agažmana uspeh na šangajskoj listi. Nekoliko profesora je najzaslužniji, a vi ste među njima. Vidimo da u društvenim naukama imamo mali broj citiranih naučnika, najviše citirani su hrana, tehnologija i matematika. U svkom sljučaju, država će pokazati da nauci i kulturi podine primanja. Rad i angažovanje su važni – dodao je predsednik Vučić, ističući da džrava ne ulaže samo u autputeve i kanalziacije, već će ulagati u naučne parkove, digitalizaciju, ali je i cilj da se svi vrsni stručnjaci vrate iz sveta u Srbiju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Hvala što volite Srbiju. On je meni rekao da je za njega velika čast i da traži da se vrati i piše u Srbiju – naglasio je predsednik Vučić, koji je istakao da veruje da će professor Radenović biti među 100 najcitiranijih naučnika u svetu.

- Profesori ne znaju za broj visoko citiranijh. Ja imam 7.900 citiata, to je teže nego postati član SANU. Ni jedan njihov čalan nije to bio – rekao je profesor Radenović u razgovoru sa predsednikom Vučićem.

Prof. Radenović je rekao da je on duboko zagazio u karijeru, i da nauka ne može da se osloni na nekoliko pojedinaca.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Važno je da naši akademici koji su po svetu, mogu da stave srpsku adresu na svoj rad, predstaviće Srbiju na najbolji mogući način – predložio je Radenović predsedniku Vučiću koji je rekao da će država da uzme sve predloge u obzir.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

-Da vam kažem nisu mi se noge odsekle, ali da me zove predsednik iz centra Njujorka, nisam mogao da verujem. Supruga kaže, čekaj da te neko ne zeza, a ja joj rekoh ma nije, vidim da je Aleksandar. Ipak znam, dosta ga gledamo na televiziji, sada ga još i slušam preko telefona - ispričao je Radenović.

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove. Kako UB više nema u svojim redovima najcitiranije istraživače, to je dovelo ove godine do pada na Šangajskoj listi univeryiteta za 100 mesta. Predsednik Srbije nedavno je rekao da će dati sve od sebe da se profesor Radenović vrati na Univerzitet u Beogradu.

#Aleksandar Vučić

'