AKTUELNO

Politička delegacija Jedinstvene Srbije na čelu sa njenim predsednikom Draganom Markovićem Palmom boravi u dvodnevnoj poseti Rumuniji . Prvog dana posete delegacija je imala je niz značajnih sastanaka u glavnom gradu te zemlje, Bukurestu.

PALMA: SRBIJA I RUMUNIJA MORAJU ISKORISTI PRIJATELJSKE ODNOSE I POVEĆATI EKONOMSKU SARADNJU

Markovića je najpre primio ministar za biznis, trgovinu i investicije Stefan Radu Oprea.po Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je na tom sastanku istakao neophodnost jačanja ekonomske , ali i saradnje na svim drugim poljima Rumunije i Srbije.

Foto: Pink.rs.

- Hoćemo da pomognemo da se poveća ekonomska saradnja Srbije i Rumunije. Treba da uvećamo i turističku razmenu, iskoristimo geografski položaj Srbije i Rumunije i naše prijateljske odnose. Mi treba da vidimo šta je to što se uvozi u Rumuniju iz drugih država i šta je to što Srbija uvozi i da onda vi date prioritet srpskim prozvodima, a mi rumunskim. Mogu da vam kažem da Srbija poslednje četiri godine ima suficit u budžetu. Doneli smo ekonomske mere koje su za gradjane bile bolne tri godine ali su se isplatile - kazao je Marković.

- Želim da se zahvalim Rumuniji što nije priznala nezavisnost Kosova. Culi ste da nam je privremena kosovska administracija uvela takse od 100% i da je to veliki problem. Za to očigledno imaju podršku od pojedinih zemalja. Posebno želim da istaknem da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić veoma poštuju vašu zemlju - rekao je Marković.

Ministar za biznis, trgovinu i investicije u vladi Rumunije Stefan Radu Oprea se zahvalio Markoviću na poseti, složio se njim kada je reč o razlikama u razvoju zemalja članica EU i pohvalio njegov način razmišljanja po pitanju ekonomske saradnje. On je izrazio uverenje da će doći do napretka u bilateralnim odnosima dve zemlje.

PALMA : U SPORT TREBA ULAGATI I NA TAJ NAČIN SKRENUTI MLADE SA LOŠEG PUTA

Marković je imao sastanak i sa rumunskim ministrom za sport i omladinu Konstantinom Bogdanom Mateiom koji ga je upoznao sa rezultatima i planovima rada tog ministarstva. Rumunski ministar je goste iz Srbije upoznao sa činjenicom da se u toj zemlji ne pravi razlika izmedju olimpijskihi i neolimpijskih sportova i da je jedan od prioritetnih zadataka njegovog ministarstva priprema sportista za Olimpijske igre u Tokiu.

Foto: Pink.rs.

Dragan Marković Palma je najpre ministra Mateia obavestio da su naše odbojkašice osvojile zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj, a onda rekao sledeće:

- Kada su u pitanju kolektivni sportovi Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja u svetu, podsetiću vas na uspehe koje imamo u vaterpolu, košarci, odbojci, rukometu, a i klubski fudbal nam je u usponu. Sadašnji i bivši sportisti su najbolji ambasadori, a sport spaja ljude. U sport treba ulagati i na taj način skrenuti mlade ljude sa lošeg puta. Mladima treba stvarati uslove da se bave sportom, svaka škola mora da ima sportski teren, a države i gradovi iz godine u godinu treba da povečavaju budžet namenj sportistima. Srbija na osnovu broja osvojenih medalja je medju najboljima u Evropi, a teniser Novak Djoković je najbolji na svetu - rekao je Marković.

Foto: Pink.rs.

PALMA : SRBIJA JE ODLIČNO MESTO ZA INVESTIRANJE

Članovi delegacije Jednstvene Srbije koja boravi u Rumuniji posetili su i velikog rumunskog biznismena, vlasnika fabrike vagona i tramvaja ''Astra Vagoane'' gospodina Valera Blidera gde su se upoznali sa njegovim prozvodnim kapacitetima i mogučnostima. Tom prilikom predsednik Marković je istakao da je Srbija odlično mesto za investiranje.

Drugog dana posete Dragana Markovića Palmu i delegaciju primiće premijerka Rumunije gospođa Viorika Dančila.

Delgaciju Jedinstve Srbije pored Dragana Markovića Palme čine i potpredsednici Jedinstvene Srbije Đorđe Kosanić i Nenad Filipović, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević kao i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i Milorad Matić vlasnik fabrike aviona Aero East iz Jagodine kao i ambasador Srbije u Rumuniji Branko Branković.

#Dragan Marković Palma

'