AKTUELNO

Branko Radun, analitičar, objasnio je za Pink kako je očigledno da je Aljbin Kurti dobio mandat sa Zapada, od Britanaca i Amerikanaca, da formira vladu u Prištini.

- On je mislio da može da marginalizuje ove druge stranke, ali one nisu pristale na to. Tu se nešto kuvalo mesecima, a meni su zanimljive reakcije ljudi ovde u Srbiji koji su oduševljeni Kurtijem - rekao je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Radun je upozorio da u Beogradu postoji kampanja koja promoviše Aljbina Kurtija kao dobrog i pozitivnog čoveka.

- Kurti navodi da je njegov plan da se traži ratna odšteta iz Srbije, da se sude zločinci to jest Srbi. On je organizovao jednu terorističku organizaciju... On ima mnogo goru antisrpsku agendu nego što su to imali Haradinaj i Tači dok ga neki u Beogradu nazivaju čovekom mira i pomirenja - naglasio je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Radun je objasnio kako je promocija Aljbina Kurtija verovatno rad stranih ambasada i da ima za cilj da pripremi srpsko javno mnjenje da mu, kako kaže, pruži ruku i da podršku.

Darko Zlojutro, novinar, rekao je kako ga zanima da li će članovi Evropskog parlamenta, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik oceniti da je sniženje cenzusa na tri odsto na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji u duhu demokratije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Biće zanimljivo i ponovo čuti stav Tanje Fajon o slobodi medija koja definitivno u Srbiji postoji. Mislim da već znamo njihov stav o demokratiji i slobodi medija u Srbiji o kojima ona već godinama priča istu priču - rekao je on.

Zlojutro se osvrnuo i na slobodu medija u Sloveniji rekavši kako je u medijima u toj državi zabranjeno da se govori o najvećoj nacionalnoj manjini koju čine Srbi.

- To nije samo slučaj sa Srbima u Sloveniji i Hrvatskoj. Predsednik Aleksandar Vučić stalno pita ljude iz Evropske unije zašto Srbi nemaju status kao Albanci u Severnoj Makedoniji. Nikada nije dobio odgovor, niko o tome ne priča - kazao je on.

#Branko Radun

#Darko Zlojutro

#Novo jutro

'