AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novog ambasadora Slovenije Damjana Berganta i poželeo mu dobrodošlicu, uz nadu da će tokom diplomatskog mandata u Beogradu uspešno doprineti razvoju odnosa dveju zemalja.

Vučić je zahvalio na podršci Slovenije evropskom putu Srbije, koja se ostvaruje i kroz stručno-tehničku pomoć u konkretnim pregovaračkim poglavljima, dok je ambasador Bergant naveo da će Slovenija nastaviti sa tom podrškom, a da će proširenje biti među prioritetima predsedavanja EU u drugoj polovini sledeće godine. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije je naveo da je u proteklom periodu dat značajan podsticaj bilateralnim odnosima, kao i to da su intenzivirani politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije, te izrazio nadu za povećanje investicija sa obe strane i trgovinske razmene. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dvojica sagovornika su se saglasili da su u tome ulogu odigrale i zajedničke sednice vlada dveju zemalja, saopštila je pres služba predsednika. Ambasador Bergant je, prenoseći pozdrave predsednika Pahora, rekao da se nada da će okolnosti uskoro dozvoliti da se nastavi sa razmenom poseta na najvišem nivou, s obzirom na to da su prošle godine Srbiju posetili predsednik i tadašnji premijer Slovenije, što je doprinelo da bilateralni odnosi dostignu viši nivo. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je istakao i važnost snažnog angažmana Slovenije u regionalnim pitanjima u okviru Brdo-Brioni procesa, kao i Berlinskog procesa, čime ta zemlja daje doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je i prioritet Srbije. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je, tim povodom, rekao da ga raduje poziv premijera Janeza Janše za učešće na Bledskom strateškom forumu krajem ovog meseca, kako bi sa kolegama iz evropskih zemalja razgovarao o različitim globalnim izazovima, a posebno o onima koje je nametnula pandemija korona virusa. 

Predsednik Vučić i ambasador Bergant su konstatovali da su Srbija i Slovenija dobro sarađivale tokom pandemije, naročito omogućavajući tranzitiranje ljudi i kretanje robe između njih.

#Aleksandar Vučić

#Pismo

#Sastanak

#novi ambasador Slovenije