AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija od Hrvatske treba stalno i uporno da traži da se reši pitanje nestalih Srba, te konstatuje da Hrvatska nema iskrenu želju da to pitanje reši zbog činjenice da bi time bio doveden u pitanje karakter domovinskog rata.

Linta u izjavi za javnost navodi da hrvatski ministar veterana Tomo Medved, kao i drugi hrvatski zvaničnici, povremeno govore kako ne prave razliku prema nacionalnoj pripadnosti i kako ne "broje krvna zrnca", a u suštini, tvrdi, Hrvatska se bavi samo rešavanjem pitanja nestalih lica hrvatske nacionalnosti.

"Zbog toga se stiče potpuno pogrešan utisak kako je pitanje nestalih Srba rešeno što je velika laž. Prema podacima Komisije za nestala lica, Srbija potražuje oko 1700 nestalih Srba i srpskih državljana", kazao je Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

Podseća takođe da u Hrvatskoj ima nekoliko desetina poznatih grobnih mesta gde se nalaze posmrtni ostaci Srba koji se ne ekshumiraju 25 godina posle završetka rata.

"Jedna od grobnica je na groblju u Kninu, gde su zakopani posmtrni ostaci 11 Srba i jednog Muslimana koji su ubijeni u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije 'Miljevački plato' 1992. godine", rekao je Linta i dodao da se u zavodima za sudsku medicinu u Zagrebu, Osijeku i Sisku nalaze posmrtni ostaci oko 900 stradalih lica, od čega su više od 50 posto Srbi.

Linta kaže da je glavni razlog zbog kojeg u Hrvatskoj nema političke volje da se reši pitanje nestalih Srba činjenica da bi time bio doveden u pitanje "lažni i besmisleni mit o tzv. Domovinskom ratu koji je potvrdio Hrvatski sabor usvajanjem Deklaracije od Domovinskom ratu 2000. godine".

A suština tog mita, objašnjava, je u tome da su "Srbija, JNA i Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku i da je Hrvatska tobože bila žrtva agresije i vodila oslobodilački, odbrambeni i pravedan rat".

"Rešavanjem pitanja nestalih Srba jasno bi se pokazalo da je Hrvatska vodila agresivni, osvajački i zločinački rat čiji je cilj bio stvaranje Hrvatske bez ili sa što manje Srba", zaključio je Linta.

#Miodrag Linta