AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, je govoreći o ukrajinskoj krizi ocenio da ga ta situacija podseća na ono što se Srbima dogodilo u "Oluji" i na KiM, te da se sada jasno vidi da li je NATO bezbednosna organizacija ili služi za uterivanje straha.

- Rusija je na neki način sabijena uz zid. Oni su dobro procenili da se radi o konceptu sličnom koji se nama dogodio kroz Oluju i kroz prostor Kosova i Metohije. Neverovatno je da Amerikanci tačno znaju kada će uslediti napad, da je pripremljen incident, to me podseća na Vokera i na Račak - istakao je Čović.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su bratski narod sa Rusima.

- Godinama su rovarili da unište sporazum Minski 1 i 2. To je sličan model, slična matrica kao kod nas. U svemu tome gledam naše nacionalne interese. Dobro je što će Vučić sutra ići u Brisel, ali mi time ništa ne dobijamo, iako je dobro da se dijalog nastavi - dodao je Čović.

Čović je ocenio da bi ukrajinska krita mogla da se prelije i na druge delove sveta.

- Ne mislim da krza može ostati samo ukrajinska, sada su otvorene sve karte, vidi se šta NATO zapravo predstavlja i da li je to organizacija za očuvanje bezbednosti ili organizacija za uterivanje straha - rekao je Čović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

NATO ide prema Rusiji, a ne Rusija prema NATO-u. Pokazao je kakva je bezbednosna organizacija kada je zasuo Srbiju bombama i izvršio agresiju. Te 1999. godine je NATO bio u egzistencijalnoj krizi i trebalo je pokazati svrhu njegovog postojanja. Sada se ponovo nalazi u nekoj vrsti krize budući da je pandemija dovela do preraspodele moći i nema više unilateralnog sveta

- Preraspodela se događa na relaciji Vašington, Moskva, Peking. Evropska unija je pokazala nemoć, a NATO je pokazao da postoji da bi kontrolisao EU - istakao je Čović.