AKTUELNO

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da se širenjem panike sprovodi propaganda protiv srpske vlade, ocenviši da zabrana izvoza pšenice nije tema za kampanju, kao i da od kritičara iz opozicije nije čuo da predlažu neke druge mere.

- Jedan od načina na koji se vodi propaganda protiv vlade jeste da se u ovakvim kriznim situacijama širi panika, koja kod ljudi treba da izazove neizvesnost i nezadovoljstvo - istakao je Vuk Stanković.

Kada izvozimo problem što izvozimo, kada zabranom problem je što smo zabranili. Ovo svakako nije vreme kada možete pustite slobodno tržište u potpunosti, posebno kada je su u pitanju osnovne životne namirnice

Podsetio je da Srbija ima aranžman sa Rusijom po kojem gas nabavlja po izuteno niskoj ceni, nafte ima dovoljno, kao i prirodnih resursa za prehrambenu industriju poput kukuruza i pšenice.

- Privatni poljoprivredni proizvođači moraju da ispoštuju obaveze prema partnerima i sigurno je da će se tu naći način da se omogući da se sklopljeni poslovi realizuju. Imam utisak da to ne treba da bude uopšte tema za kampanju - istakao je Vuk Stanković i dodao da nije video da neko od tih kritičara predlaže alternativne mere.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost“ je istakao da Vlada Srbije vodi računa o snabdevenosti tržišta u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rat u Ukrajini nije nešto u čemu direktno učestvujemo, ali je jasno da pošto živimo na teritoriji Evrope, trpimo i poslednice cele ove situacije ali i pristiske. Predsednik Aleksandar Vučić je Srbiju stavio u neku vrstu vanrednog stanja, u pozitivnom smislu, da bude spremna na scenarije na koje ne može da utiče - istakao je Spasić.