AKTUELNO

Predsednik "Srpske liste" Aleksandar Đurđev kaže da bi Mađarska uvođenjem sankcija Rusiji u vezi sa trgovinom naftom i naftnim derivatima izvršila ekonomski i energetski harakiri.

- I upravo zato je poruka Viktora Orbana upućena Ursuli fon fer Lajen bila nedvosmislena i u korist mađarskih vitalnih nacionalnih interesa - prokomentarisao je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev stav Mađarske kojim je faktički blokirano uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji od strane Evropske unije.

Đurđev je istakao da je naš severni sused još jednom pokazao da je suverena i nezavisna zemlja koja ne dozvoljava da je avanturistička antiruska politika briselske administracije dovede do energetskog i ekonomskog kolapsa.

Foto: Privatna arhiva

- Protiv takve politike bune se i neke druge zemlje EU poput Slovačke, Češke i Bugarske, ali osobenost Mađarske je u tome što ovo nije prvi put da pokazuje da joj je nacionalni interes ispred svega. To su Mađari pokazali i u vreme migrantske krize, i kada je reč o antiporodičnoj politici Evropske unije i na mnogo drugih primera - dodao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je istakao da je primer Mađarske važan i za Srbiju na koju kolektivni Zapad vrši ogromne pritiske da uvede sankcije Rusiji. Srbija, baš kao i Mađarska, mora da ostane suverena i nezavisna država koja će samostalno odlučivati o odnosima sa drugim državama.

- Naša energetska politika bi se bez ruskog gasa urušila kao kula od karata i mi moramo da čuvamo naše vitalne energetske interese. Zapad nam ne nudi ništa drugo do pretnji i ucena, ali mađarski primer pokazuje da je moguće odupreti se istim - zaključio je Đurđev.