AKTUELNO

Nekadašnja Jugoslavija, predvodnik Pokreta nesvrstanih, bila je među prvim zemljama na svetu koje su priznavale uspostavljanje nezavisnosti afričkih zemalja nakon njihovog oslobađanja od kolonijalnog ropstva sredinom 60-ih godina prošlog veka. Tada je i Srbija stekla velike prijatelje u tom delu sveta, a to prijateljstvo traje i danas, rekao je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

- Upravo zato, ali ne i samo zato, se zalažem za obnavljanje tih mostova u svim oblastima društvenog života – od prosvete i obrazovanja, preko ekonomije i transfera znanja, do neraskidivih generacijskih srpskog i brojnih afričkih naroda - istakao je Đurđev i dodao:

- U svetlu aktuelnog otpriznavanja takozvane države Kosovo, teritorije na kojoj živi naša duša i naše srce, od strane nekoliko afričkih zemalja, podsetio bih da lažnu državu nije do sada ni priznao veliki broj zemalja sa Crnog kontinenta. Pomenuo bih, na primer, najveću afričku državu Narodnu Republiku Alžir, zatim Angolu, Bocvanu, Eritreju, Etiopiju (u kojoj živi naš bratski pravoslavni narod), Zambija, Zimbabve, Južna Afrika, Južni Sudan, Kamerun, Kenija, Kongo, Mali, Mauricijus, Maroko, Mozambik, Namibija, Nigerija, Ruanda, Sejšeli, Sudan, Tunis, Uganda, Burundi, Liberija, Lesoto, Unija Komora, Madagaskar, Centralno Afrička Republika, Togo, Gana i Sijera Leone. Na nedavnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija predsednik Aleksandar Vučić je objavio da su se ovom impozantnom spisku afričkih zemalja pridružile tj. povukle svoje priznanje i Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija i Gvineja. Znači, čak 38 od 54 tj. 2/3 afričkih država ne priznaje samoproglašenu nezavisnost lažne države Kosovo.

Kako je rekao Đurđev, sa druge strane, Srbija može iskoristiti veoma dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom, velikim izvoznikom žita, kako bi taj strateški proizvod usmerila ka afričkim zemljama kojima, u uslovima aktuelne svetske ekonomske krize, nedostaje i ovaj, ali i drugi prehrambeni proizvodi.

- Nedostatak ovih proizvoda može usmeriti nove kolone izbeglica iz Afrike ka Evropi i to je šansa za Srbiju da makar malo preusmeri te tokove - navodi Đurđev i dodaje:

- U smislu saradnje sa afričkim državama nije zanemarljiv podatak da je i trenutno druga ekonomija sveta, prijateljska Narodna Republika Kina, već odavno prepoznala mogućnosti za saradnju i ulaganje u ovaj deo sveta. Srbija bi, uzevši sve to u obzir, trebalo takođe da prepozna svoj strateški interes u saradnji sa afričkim narodima, kao i priliku da opet bude na čelu slobodarskog dela čovečanstva.