AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je danas Evropsku uniju da pošalje snažnu poruku vlasti u Crnoj Gori da što pre pokrene dijalog sa SPC o izmenama antiustavnih i diskriminatorskih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti čiji je cilj, kako kaže, otimanje pravoslavnih svetinja i druge crkvene imovine.

"Krajnje je vreme da Evropska komisija na konkretan način pokaže da joj je jedan od strateških ciljeva stvarno, a ne deklarativno, poštovanje evropskih vrednosti na prostoru bivše Jugoslavije i time i očuvanje trajnog mira i stabilnosti", ukazao je Linta u saopštenju.

On je naveo da brojne činjenice potvrđuju da režim Mila Đukanovića sprovodi "brutalnu diskriminaciju srpskog naroda posebno od osamostaljenja Crne Gore".

"Donošenje anticivilizacijskog i antievropskog zakona o slobodi veroispovesti bez dogovora i konsensusa predstavlja samo vrh ledenog brega i vrhunac šikaniranja i ugnjetavanja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", ocenio je Linta.

Linta ističe da je izmišljotina vlasti u Podgorici da je imovina SPC u stvari imovina države Crne Gore i da srpski narod tobože ima pravo da i dalje koristi crkve i manastire kao što ih je i do sada koristio.

"Navedenu izmišljotinu režima najbolje demantuju masovna, mirna i dostojanstvena okupljanja i protesne šetnje građana različitih nacija i vera i drugi oblici protesta, kao što je slikanje trobojki", navodi Linta.

On smatra da je tragična činjenica da režim bezuspešno i providno pokušava da veličanstvena i nenasilna okupljanja građana predstavi kao udar na crnogorsku državnost s ciljem rušenja Crne Gore.

"Prava je istina da su građani ustali u odbranu prava Srpske pravoslavne crkve ali i u odbranu Ustava i poslali jasnu poruku da žele Crnu Goru kao istinski demokratsku državu u kojoj se jednako poštuju prava svih verskih zajednica", zaključio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona.

#Crna Gora

#EU

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'