AKTUELNO

Završni dan Kopaonik biznis foruma posvećen je održivom i inkluzivnom razvoju, odnosno perspektivama industijskih politika.

Danas se završava 24. Kopaonik biznis forum, koji je okupio oko 1.000 stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Završni dan Kopaonik biznis foruma posvećen je održivom i inkluzivnom razvoju, odnosno perspektivama industijskih politika.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za skoro 62.000 od kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja.

- Od 7. decembra 2013. godine kada je doneta odluka da se prestaje sa zapošljavanjem u javnom sektoru, pa do 28. februara 2017. godine, broj zaposlenih u javnom sektoru je smanjen za 61.971, odnosno za 8,41 odsto - rekao je Vulin.

On je na 24. Kopaonik biznis forumu rekao da je u tom periodu broj zaposlenih van javnog sektora povećan za 134.953 lica.

- To znači da imamo povećanje prijavljenih na osiguranje za 72.982 lica  rekao je Vulin. Podsetivši da se iz budžeta 2012. godine za penzije izdvajalo 48 odsto, Vulin je rekao da je prethodna godina završena sa procentom od 35 odsto.

- Očekujemo da će do kraja godine biti 33 odsto i da ćemo nastaviti da smanjujemo ucešće države za penzije - rekao je on. Podaci pokazuju da Srbija ide u dobrom pravcu i da pokazuje znake oporavka. "To ide brže nego što smo očekivali", zaključio je Vulin.

Tokom tri dana trajanja "srpskog Davosa", Forum je ugostio premijera Aleksandra Vučića i ministre Vlade Srbije. Tu su se prvi put pojavili šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

Forum je bio i mesto susreta ambasadora SAD, Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade i Holandije.

Kopanik biznis forum u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

#Aleksandar Vučić

#Biznis forum

#Ekonomija

#Kopaonik

'