AKTUELNO

Bile su potrebne radiklane mere, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, je izjavio danas da je nizom radikalnih mera zaustavljena divlja gradnja u Beogradu. Na pitanje novinara u Vladi Srbije da li postoji spisak investitora sa sumnjivom prosloscu i na koji nacin Beograd tretira takve ljude i da li postoji kontakt sa tuzilastvom u vezi sa tim pitanjem, Vesić je rekao da ih grad ne tretira posebno postos je deo lanca u kome ucestvuju tuzilastvo i policija.

- Bespravna gradnja je krivično delo. Hvala Zorani na zaista hrabrom i velikom iskorakom i na izmenama Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranu i izgradnji. Bile su potrebne radiklane mere kako bi se zuastavila divlja gradnja u Srbji. Da to nije uradeno ne bismo danas imali ove rezultate, a divlja gradnja je, ipak, zaustavljena i to mozemo slobodno da kazemo - naglasio je Vesić.

Naveo je da kada je reč o poreklu novca koji se koristi za divlju gradnju da se pretpostavlja da investitor koji nema dozvolu radi nesto neregularno, kao i da je istrazivanje pokazalo da je ulaganje u nerkretnine prvi rizik kod pranja novca.

- Imamo kontiuniranu saradnju sa tuzilastvom na teritoriji grada Beograda - dodao je. Vesic je objasnio da sada oni koji grade nelegalno moraju da plate novcanu kaznu i dobijaju uslov da ako ponove delo mogu da odu u zatvor, cime je tuzilastvo zauzelo mnogo ostriji stav.

Kako je rekao, sada prvi put zajedno izlaze na teren inspektori tuzioci i policija i taj proces je mnogo efikasniji. Na pitanje novinara pod kojim uslovima je kineskom investitoru dodeljena koncesija za izgradnju cetiri podzmene garaze u Beogradu, Vesic kaze da se na konkurs javio samo koncorcijum na celu sa kompanijom Ssandong.

- Mi smo na poslednjoj sednici Skupstine grada dali saglasnost na model ugovora. Sad ce se o tom ugovoru pregovarati i on treba da bude potpisan u roku od dva meseca. Kada taj ugovor bude potpisan tada ce on biti i objavljen i gradani ce tacno znati kolika ce biti cena i sta ce se desavati sa svim u vezi sa izgradnjom tih garaza - rekao je Vesić.

Kaže da se grad trudio da prilikom pregovora sa kineskim partnerom obezbedi citav niz pogodnosti za grad u skladu sa javnim pozivom. Konzorcijum je ponudio da investira 40 miliona evra u izgradnju cetiri podzemne garaze - na Studentskom trgu, Trgu Republike, u Fruskogorskoj ulici i Kosovskoj ulici.

#Beograd

#Goran Vesić

'