AKTUELNO

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof dr Berislav Vekić ističe da i pored dobrih satistički podataka moramo biti suzdržani i postepeno ukidati mere za borbu protiv koronavirusa kako ne bi došlo do recidiva infekcije.

Vekić je ukazao da se smanjuje broj pacijenata koji dolaze na Infektivnu kliniku KCS,sa više od 200 i 250 na 120, 130 u toku 24 sata.

- Priliv pacijenata sa respiratornim tegobama i febrilnim stanjima se smanjuje , to jasno vidimo na primeru Beograda – naveo je Vekić i dodao da se broj inficiranih u Vojvodini i beogradskom okrugu smanjio.

Kako dodaje, ipak moramo biti su suzdržani i manje optimistični. 

- Moramo da slušamo struku i vodimo računa da nam se ne bi desile situacije kao u zemljama koje su pre vremena ukinule mere zabranje kretanja, jer postoji mogućnot srecidiva infekcije – rekao je Vekić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je istakao da moramo biti spremni da postepeno ukidamo mere dok infektivnost virusa ne posustane.

Govireći o situaciji u gerontološkim centrima, Vekić je rekao da je očekivano da će kontrola biti mnogo stroža - na nivou karantina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, nije i na jugu zemlje nam se desilo u nekoliko gerontoloških centara i to velikih, neodgovornost menadžmenta, pa smo imali 150 inficiranih koji su na taj način izloženi velikim rizicima – rekao je on.

Vekić je istakao da raste broj izlečenih pacijenata. Dvostruki negativni test do sada je imalo njih 534.

On je osvrnuvši se na terapiju krvnom plazmom, rekao da jedan davaoc može „pokriti“ dva teška i srednje teška pacijenta kako bi mogli da prevaziđu infekciju.

Kada je reč o zaraženih zdravstvenim radicima, Vekić je rekoa da se veliki broj njih zarazio izvan zdravstenog sistema.

Vekić je podvukao da opreme ima dovoljno, da se bolnice snabdevaju na svakih 48 sati i da se poštuju sve smernice kada je reč o opremi koju koriste zdravstveni radnici. 

Od utorka radi laboratorija u KCS,radiće 2.000 testova dnevno

U Srbiji se dnevno uradi oko 3.000 testiranja na kovid -19, a instaliranjem dve laboratorije koje su stigle kao donacija kompanija iz Kine kapaciteti će biti duplirani. Vekić je podsetio da je Srbija dobila donaciju vrednu 710.000 evra od kineskih kompanija, da će jedna laboratorija biti montirana u KCS u Beogradu , a druga u NIškom okrugu. - Laboratorija koja će biti montirana u KCS radiće od utorka, 2000 testova dnevno. Druga laboratorija donirana je za NIški okrug i ona se gradi iz temelja. Kapaciteti te laboratorije biće 1.000 testova dnevno. Sa dve laboratorije dupliraćemo broj testiranja i moći da radimo više od 6.000 testova u toku dana - rekao je Vekić. Kaže da podaci pokazuju da se smanjuje nivo infekcije kovid u Vojvodini i u Beogradu, ali da je sada najveći priliv pacijenata u Niškom, Topličkom okrugu, zatim Rasinskom i Podunavskom okrugu. Zato se, kako kaže, mere koje je Vlada Srbije uvela moraju samo postepeno ukidati. - Desila nam se infekcija u nekoliko velikim gerontoloških centara, očigledno da se mere nisu adekvatno poštovale . To je neogodornost menadžmenta - naveo je on. Dodaje da će rezultati policijskog časa koji traje od petka (17 sati) do utorka (5 sati) biti vidljivi narednog vikenda. - Sada smo u situaciji da vidimo rezultate mera od prošle nedelje. Imamo stabilan broj inficiranih u rasponu od 250 do 300 ljudi. Prosek kvare gerontološki centri - zaključio je on.

#Berislav Vekić

<
'