AKTUELNO

Nijedan pacijent koji je vakcinisan, a koji je oboleo od kovida, nije imao teži oblik bolesti.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković rekla je da broj pacijenata raste i da je očigledno da su nepridržavanje mera i slab odziv vakcinaciji doveli do loših posledica zbog kojih sada trpe svi. Naglasila je da će, ukoliko bude bilo potrebe, ući u kovid sistem.

Ona je naglasila da nijedan pacijent koji je vakcinisan, a koji je oboleo od kovida, nije imao teži oblik bolesti.

Doktorka Marija Zdravković rekla je da broj pacijenata raste i da je očigledno da su nepridržavanje mera i slab odziv vakcinaciji dali svoje loše posledice zbog kojih sada trpe svi. Naglasila je da će, ukoliko bude bilo potrebe, ući u kovid sistem.

Govoreći o radu KBC "Bežanijska kosa", Zdravkovićeva je rekla da su ambulante prepune i da su kapaciteti bolnice u potpunosti zauzeti.

Ima 70 godina i oduševio je sve na društvenim mrežama: Izrađuje predivne igračke od drveta

- Naša onkologija ogroman broj pacijenata leči. Veliki je priliv pacijenata sa različitim akutnim komplikacijama, sa pogoršanjem hroničnih oboljenja koja su non-kovid i ono što moram da kažem, veliki broj pacijenata koji imaju tegobe zbog preležanog kovida, koji se nisu vakcinisali, a nijedan pacijent koji je došao zbog komplikacija od vakcinacije - kazala je Marija Zdravković za Javni servis.

Istakla je da je značajno otežan rad u zdravstvenim ustanovama i da je jedan deo zdravstvenog kadra na ispomoći u Kovid bolnici u Batajnici.

- Taj teret nosi ceo zdravstveni sistem. S druge strane, mi smo tu da pokrijemo potrebe pacijenata, jer pacijenti koji imaju teška oboljenja, a koja nisu kovid, moraju da se leče, jer u slučaju da se ne leče, dolazi do progresije i velikih komplikacija tih oboljenja - naglasila je direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Svaki deseti pacijent ima kardiovaskularne komplikacije
Marija Zdravković je naglasila da između 30 i 40 odsto pacijenata koji su se zarazili imaju neki oblik produženog kovida, a da svaki deseti pacijent ima kardiovaskularne komplikacije koje mogu da budu izuzetno ozbiljne, a nekada mogu da ugroze život.

- Tri do pet procenata pacijenata ima životno ugrožavajuće komplikacije ili teške komplikacije kovida koje će ostaviti trajne posledice na zdravlje zbog čega će ta osoba morati da dobija trajnu medicinsku terapiju. To je vrlo bitno da kažemo svima onima koji ne žele da se vakcinišu i nisu se još uvek vakcinisali i smatraju da je vakcinacija opasna. Kovid je izuzetno opasno oboljenje. Onog trenutka kad preležite kovid i izađete iz bolnice, nije završen problem sa kovidom, to je bolest koja uzrokuje trajne posledice - stakla je Zdravkovićeva.

Dodala je da nijedan pacijent koji se zarazio, a bio je vakcinisan, nije imao teži oblik kovida.

- Svi su prošli sa lakšim oblikom kovida. Međutim, sam kovid dovodi, kod pacijenata koji ima druga teža oboljenja, ne samo do respiratornih simptoma, već i do pogoršanja tih oboljenja, pa neretko pacijenti koji su vakcinisani, a dobiju kovid i imaju teška hronična oboljenja, upravo bivaju lečeni zbog pogoršanja tih hroničnih oboljenja. Naravno da moraju da se leče u kovid bolnici da ne bi zarazili non-kovid pacijente - naglasila je Marija Zdravković.

Lekar mora da bude savestan i ne sme da nanese štetu pacijentu

U KBC "Bežanijska kosa" vakcinisano je preko 70 odsto zaposlenih, a jedan deo zaposlenih će se vakcinisati kada im prođu tegobe koje su dobili nakon zaraze.

- Moram da kažem da je na odeljenju onkologije i klinika za onkologiju obuhvat vakcinacije stoprocentni. Na to smo posebno ponosni svi, jer tu rade ljudi koji rade sa najvulnerabilnijim pacijentima - rekla je Zdravkovićeva.

Dodala je da čovek kao lekar mora da bude svestan da ne sme naštetiti pacijentu i to je osnovna vodilja zbog koje bi svi zdravstveni radnici trebalo da se vakcinišu.

Autor: