AKTUELNO

Nastavlja se prolećno vreme usred februara, ali uskoro sledi preokret vremena.

I današnje jutro osvanulo je vedro i hladno, u većini predela uz mraz. Minimalna temperatura u Sjenici spustila se na -7°C. Trenutne temperature u većem delu zemlje kreću se od 13-14 do 17-18°C, uz sunčano vreme i slab do umeren jugoistočni vetar, naveo je meteorolog amater Đorđe Đurić.

Inače, ovog vikenda preko severa Evrope premešta se ciklon, svojim centrom dalje na istok, a u sklopu njega i hladni front.

Ovaj hladni front u toku večeri doneće naoblačenje sa slabom kišom severozapadnim predelima Srbije, da bi se tokom noći i u nedelju pogoršanje proširilo i na ostale predele Srbije. Jedino će u nedelju ujutro na jugu Srbije biti vedro, uz slab mraz. Istovremeno, na severu Srbije očekuje se razvedravanje, pa će u nedelju tokom dana u tim predelima biti suvo.

Vetar će večeras biti u skretanju na severozapadni i u nedelju će biti umeren, na istoku Srbije i na planinama povremeno i jak.

Jutarnja temperatura u nedelju biće od -2°C na jugu do 6°C na severu Srbije i u Beogradu, maksimalna dnevnaod 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Početkom sledeće sedmice biće promenljivo oblačno i hladnije. Maksimalna temperatura biće od 6 do 12°C. U ponedeljak krajem dana i tokom noći očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

U drugoj polovini sledeće sedmice očekuje se otopljenje, pa će najtoplije biti u petak i u subotu, uz temperature iznad 15°C, lokalno i do 20°C.

Nakon 25. februara pa prema kraju meseca očekuje se nešto hladnije, ali bez onog pravog zimskog zahlađenja. Biće promenljivo oblačno, ponegde sa kišom.

Iako će doći do zahlađenja, ostaće i dalje natprosečno toplo vreme, uz temperature od 10 do 14°C.

Do kraja februara jutra će biti toplija i u većini predela izostaće jutarnji mraz.

Dakle, već sada je sigurno da će ovogodišnji februar biti jedan od najtoplijih, u nižim predelima bez snega.