AKTUELNO

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja danas posetu Srbiji zvaničnim razgovorima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, čija se poseta odvija u godini jubileja, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, koje poslednjih godina obeležava snažan razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Nakon počasne paljbe, usledila je smotra svečanog stroja garde Vojske Srbije, kao i upoznavanje delegacija.

Nakon dočeka dvojica predsednika razgovaraće u četiri oka, a potom sledi plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije ocenio je na početku razgovora, da sa Belorusijom ima mnogo prostora za dalje produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene na pola milijardi dolara.

On je rekao je da je srećan što ponovo može da ugosti u Srbiji svog beloruskog kolegu, jedinog političara koji je Srbiju posetio za vreme NATO bombardovanja.

"Nikada nećemo zaboraviti vašu posetu 1999. Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski narod, naglasio je Vučić, voli beloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje.

"Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali rekonomsku razmenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će uz podršku Lukašenka, njegovu energiju, rad i trud taj posao moći da se obavi.

"Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju", istakao je on.

Nakon sastanka planirana je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega bi predsednik Vučić i Lukašenko trebalo da se obrate medijima.

Nakon sastanka usledila je ceremonija razmene poklona dvojice predsednika.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lukašenko je juče doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić.

Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Predsednik Vučić sinoć je priredio večeru u čast predsednika Belorusije.

#Aleksandar Lukašenko

#Aleksandar Vučić

'