AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da su prve prazne seoske kuće dobile i prve stanare.

- Ljudi su zadovoljni i to im mnogo znači. Nastavljamo, sredstva koja budemo izdvajali biće znatno veća. Ovo je misija. Grudva je bačena, sledi lavina - izjavio je Krkobabić tokom posete prvim porodicama koje su se uselile u seoske kuće za koje su bespovratna sredstva dodeljena iz programa Ministarstva za brigu o selu.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar je obišao porodice Grujić i Popov, u selima Nova Gajdobra i Parage, koje su dobile sredstva iz Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu.

Otac mladog i školovanog Žarka Popova koji je upravo u momentu posete očekivao prinovu izjavio je da je odlazak njegovog sina u inostranstvo sprečio korak države koji mu je pružio osamostaljenje i mogućnost da zasnuje svoju porodicu i izađe iz zajednice sa tri generacije u kojoj trenutno živi.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar Krkobabić je sa svojim saradnicima danas održao radni sastanak sa rukovodstvom opštine opštini Bačka Palanka, Južnobačkog upravnog okruga i predsednicima mesnih zajednica ove opštine. Sastanku je prisustvovao i član komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik opštine Branislav Šušnica izjavio je da opština Bačka Palanka učestvuje na svim konkursima koje raspisuje Ministarstvo za brigu o selu i pruža svu neophodnu podršku seoskom stanovništvu kojima su podsticajna sredstva namenjena.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Prema Uredbi koju je donela Vlada Republike Srbije ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran, koji je danas bio u poseti Bačkoj Palanci sa ministrom.

#Bačka Palanka

#Milan Krkobabić

#dodela

#kuće

#sela